Huom! Riskiryhmien influenssa- ja koronarokotuksia annetaan taas syksyllä 2024. Ilmoitamme rokotusten alkamisesta myöhemmin. Rokotteita ei tällä hetkellä ole saatavilla.

Riskiryhmät

Tällä sivulla on tietoa siitä, ketkä saavat influenssarokotteen ja koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannoksen.

Influenssarokotteen saavat

  • 65 vuotta täyttäneet
  • raskaana olevat
  • alle 7-vuotiaat lapset
  • sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • varusmiespalveluksen ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat
  • sosiaali- ja terveydenhuollon ja lääkehuollon henkilöstö
  • vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri.

Katso, ketkä ovat erityisen alttiita vakavalle influenssalle (THL)
Katso lähipiirin tarkempi kuvaus (THL)
Katso influenssarokotteen kohderyhmien tarkemmat kuvaukset täältä (THL)

Koronarokotteen syystalven tehosteannoksen saavat

  • 65 vuotta täyttäneet
  • 18 vuotta täyttäneet lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat
  • 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset

Katso tehosteannoksen kohderyhmien tarkemmat kuvaukset täältä (THL)

Perusterveet alle 65-vuotiaat, joilla ei ole vakavalle koronataudille altistavia sairauksia, eivät tarvitse tehosteannosta. Aiemmin suositellut kolme rokoteannosta sairastetut koronataudit mukaan lukien antavat tälle ryhmälle yhä hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan.

Lisätietoa muiden ryhmien koronarokotuksista.

Neuvola-asiakkaat

Katso tiedot neuvola-asiakkaiden rokotuksista täältä.

Koululaiset

Riskiryhmiin kuuluvien koululaisten koronarokotteen syystalven tehosteannoksia annetaan ajanvarauksella Malmin keskitetyssä neuvolapalvelussa (Malmin raitti 17 A). Rokotusaika varataan soittamalla neuvolan puhelinajanvaraukseen. Riskiryhmiin kuuluvat koululaiset saavat influenssarokotteen kaupungin yhteisistä rokotuspisteistä tai kouluterveydenhuollosta. Vanhemmat voivat varata rokotusajan lapsen oman koulun terveydenhoitajalta.

Huom. Neuvolan puhelinajanvaraus palvelee ainoastaan neuvola-asiakkaita ja riskiryhmiin kuuluvia koululaisia. 

Opiskelijat

Riskiryhmiin kuuluvat opiskelijat saavat influenssarokotteen ja koronarokotteen syystalven tehosteannoksen rokotuspisteillä, tai erikseen ilmoitetun ohjeistuksen mukaisesti oppilaitoksessaan. Harjoitteluun meneville sosiaali- ja terveydenhoitoalan opiskelijoille tarjotaan influenssarokotus opiskeluterveydenhuollossa. Tarkempaa tietoa opiskelijoiden influenssarokotusten aikataulusta saa oman oppilaitoksen terveydenhoitajalta.

Hoivapalvelujen asiakkaat

Helsingin sairaaloiden vuodeosastot, seniorikeskukset ja palvelutalot rokottavat omat asiakkaansa. Kaikki kotihoidon asiakkaat rokotetaan kotona. Kotihoito on yhteydessä asiakkaisiin ja huolehtii heidän rokotuksestaan. Tämä koskee myös kotihoidon ostopalvelun asiakkaita. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja lääkehuollon henkilöstö

Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö saa influenssarokotteen ensisijaisesti oman työterveyshuoltonsa kautta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille koronarokotteen syystalven tehosteannosta suositellaan vain silloin, jos työntekijä kuuluu ikänsä tai perussairauksiensa vuoksi tehosteannoksen kohderyhmään. Kaikkien sote-ammattilaisten tehosteannoksille ei ole lääketieteellisiä perusteita.