Huom! Riskiryhmien influenssa- ja koronarokotuksia annetaan taas syksyllä 2024. Ilmoitamme rokotusten alkamisesta myöhemmin. Rokotteita ei tällä hetkellä ole saatavilla.

Rokotteet

Tällä sivulla on tietoa käytössä olevista influenssarokotteista ja koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannoksesta.

Käytössä olevat influenssarokotteet

Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta, kuten korvatulehdukselta, keuhkoputkentulehdukselta, keuhkokuumeelta sekä sydäninfarktilta ja aivoverenkierron häiriöltä.

Influenssarokote vähentää

  • influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja
  • vakavan influenssan ilmaantuvuutta
  • jälkitauteja, kuten korvatulehduksia, keuhkoputkentulehduksia, keuhkokuumeita sekä sydäninfarkteja ja aivoverenkierron häiriöitä
  • influenssatartuntoja: kun henkilö ei sairastu, hän ei tartuta muita.

Lue lisää influenssarokotteesta THL:n verkkosivuilta

Koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannos

Koronarokotteen syystalven tehosteannos on uusi Comirnaty XBB.1.5 30 mikrog/annos -varianttirokote.

Uuden tehosteannoksen on tarkoitus vähentää vakavia sairastumisia, sairaalahoidon tarvetta ja koronaan liittyviä kuolemia. Suurimmassa vakavan koronataudin riskissä oleville ryhmille suositellaan tehosteannosta, koska koronatautia esiintyy mahdollisesti jälleen enemmän syksyllä ja talvella.

Ei ole odotettavissa, että XBB.1.5-rokotteet antaisivat merkittävää suojaa lievää koronatautia ja tartuntoja vastaan.

Lue lisää XBB.1.5 30 mikrog/annos -rokotteesta THL:n verkkosivuilta

Novavaxin Nuvaxovid-rokotetta (Linkki johtaa THL:n verkkosivulle) voidaan antaa tehosteannoksena 18 vuotta täyttäneille, jos rokotettavalla on lääketieteellinen este ottaa XBB.1.5-rokote, tai rokotettava ei halua ottaa muita rokotteita. 12-17-vuotiailla Nuvaxovid-rokotetta voidaan käyttää tehosteannoksena, jos henkilö kuuluu riskiryhmään ja hänellä on lääketieteellinen este ottaa XBB.1.5-rokote. Nuvaxovid-rokotetta ei Suomessa suositella alle 30-vuotiaille miehille ja pojille. Jos tähän ryhmään kuuluvalla on lääketieteellinen este ottaa XBB.1.5-rokote, voi Nuvaxovidia harkita yksilöllisen arvion perusteella. 

Huom! Nuvaxovid-rokotetta ei tällä hetkellä ole saatavilla.